Landskildpadden.dk -
 
   Foder, Vitaminer & Mineraler

Man skal ikke undervurdere at det rigtige foder er af yderste vigtighed for vores plejebørn. Hvis man ikke har tilstrækkeligt kendskab til foderemner, risikerer man med ret stor sandsynlighed at fejlernære landskildpadden. Fejlernæring kan føre til diverse mangelsygdomme som fx kalk/vitaminmangel, Osteoperose, som er knoglefortykkelse og som giver skildpadden et meget puklet udseende. Dette fænomen kaldes på engelsk "pyramiding". Hos nogle skildpadderarter kan man faktisk næsten tro at sådan skal de se ud (fx Stjerneskildpadden Geochelone elegans, Stråleskildpadden Asterochelys radiata samt Leopardskildpadden Geochelone pardalis spp. Grunden til at man tror det er naturlig vækst er at man næsten altid i faglitteraturen ser billeder af disse skildpadder som er opfodret med forskellige typer kraftfoder. At fodre dem på denne måde er intet mindre end en DØDSSYND!

Nogle få hovedregler som er meget vigtige! Følger man dem kan det næsten ikke gå galt!:

- Fodr med så LIDT protein som overhovedet muligt!
- Fodr med så HØJT fiberindhold som overhovedet muligt!
- Fodr ALDRIG med frugter (højt glukoseindhold) (sukker)
- Overfodring FORBUDT, - lidt, - men korrekt foder er godt.

De fleste mennesker vil gerne have mad hver dag, og helst flere gange om dagen. Mange mennesker som holder skildpadder overfører ofte disse behov i misforstået godhed til deres dyr. Den type landskildpadde som denne hjemmeside er tilegnet er meget nøjsomme dyr, og de skal aldrig mættes fuldstændig.

ukrudt1
Her er mælkebøtte, buffalogræs, kløver, snerle og græs. Livretter for skildpadder.
Landskildpadder har en meget langsom fordøjelse, hvor fødegennemgangen er mellem 15-35 dage om at gå igennem dyret. Man kan derfor meget nemt komme til at overfodre. Det er meget vanskeligt at overbevise velmenende mennesker om dette faktum, for der findes da ingen dyr som kan leve af tørt, kedeligt udseende foder? Jo, disse dyr kan, og gør det også hvis man giver dem lov. Forestil jer følgende: Man giver i misforstået kærlighed dyret et lækkert saftigt æble, som man ved at det elsker. Hvis man husker på at der er meget højt sukkerindhold i frugter, hvad vil der så ske når æblet er inde i skildpadden i 15-35 dage? Jo, hvis skildpadden er holdt på den rigtige måde, hvilket vil sige dejligt varmt vil æblet begynde at gære i tarmen på den. Gæringen vil sætte et overtal af nogle bestemte bakterier i gang i tarmfloraen, hvorved hele tarmflorabalancen kan forrykkes. Dette medfører at skildpadden ikke fungerer optimalt i længere tid, og så småt vil blive syg af en tarminfektion. Dette vil igen medføre en forringet evne til at bearbejde det foder som skildpadden indtager, hvorved den ikke kan udnytte det ordentligt til opbygning af muskler, skjold og andre knogler. Ved forkert fodring vil skildpadden lide en langsom fejlernæringsdød. Disse dyr er langsomme om at dø, og den uerfarne skildpaddeholder vil måske ikke engang opdage det førend det er for sent.

grækerbæ

Dette er en fæces fra græsk landskilpadde som den skal se ud.
Skildpaddens afføring skal altid være fast, og næsten helt sort.
Lugten skal være i retning af hestestald. Afføringen må aldrig været slimet, grønlig,
tynd eller vandig og ildelugtende.
Hvordan fodrer man så korrekt?

Mine dyr fodres 4-5 gange om ugen, dog har de altid frisk hø til rådighed. Hø er et perfekt tilskudsfoder som er propfyldt med fiber, og næsten ingen protein. Jeg fodrer med følgende:

Alt hvad du kan finde på mark og eng: forskellig græssorter som fx alm. græs, buffalogræs, elefantgræsskud, mælkebøtte, følfod, skørtidsler, tidsler, vejbred, skvalderkål, snerle, smørblomster, jordbærplanter+ stort set alt andet ukrudt som du endda kan finde i din have. Nogle skildpadder er også utrolig glade for Hawaiiblomster (Hibiscus). Ikke kun blomsten, men også de grønne blade er noget af en delikatesse. Og visse arter sukkulenter er gode (men dyre) foderemner.

Pre Alpin Testudo & Pre Alpin Testudo HERPS: Foderpiller som indeholder ca. 60 forskellige naturlige græsser og ukrudt. Et fuldkostfoder til landskildpadder som jeg anvender meget vinteren igennem når det er vanskeligt at skaffe den ægte, friske vare. Det ser dog ikke ud til at genere skildpadderne synderligt, idet de æder lystig løs når de bliver tilbudt dette foder. Vil de ikke spise det fra starten, da lad dyret sulte indtil det æder det. Tro mig, efter et par uger skal skildpadden nok tage det. Hvis ellers skildpadden er i god foderstand, tager den absolut ingen skade af et par ugers faste.

I min verden er det ikke okay at foder med kommercielt foder. Hvis man alligevel vælger at gøre det, så max 1 gang hvert 14. dag. Hvis man vælger at gøre det (husk at det ikke er anbefalelsesværdigt!) skal der fodres meget sparsomt så det nærmest bliver givet som slik for dyret. Forskellige salater som alm. hovedsalat, kinakål, savojkål, icebergsalat. HUSK! Fodr sparsomt!

Selvom det kan være fristende, og det står i talrige bøger skal man aldrig give ens landskildpadder tørt rugbrød eller franskbrød. Folk tror i misforstået godhed at det kan slide skildpaddens næb, hvis den har tendens til "papegøjenæb". Det hjælper ingenting med tørt brød, for den misdannelse er der kun fordi skildpadden igennem længere tid har modtaget forkert kost, har kalk og mineral mangel, samt mangel på UV stråler. Tørt brød kan gøre ondt værre, idet brød indeholder meget fedt (som skildpaddens nyrer ikke er designet til at nedbryde) og for meget protein som vil give pukkeldannelse i skjoldet på længere sigt. Derfor, - UNDGÅ tørt brød.

Vitaminer og Mineralstoffer

Det er faktisk mit indtryk at der er flere skildpadder i fangenskab som ender deres dage overvitaminiseret, end der dør af vitaminmangel. Igen menneskers misforståede godhed og tro på at mere af alt er bedre! I den naturlige habitat er der ingen dyr som lider af vitaminmangel. Et af vores plejebørns vigtigste vitaminbehov er behovet for D3 som skildpadden selv kan producere igennem optagelse af ufiltreret sollys eller UV stråler. (ultraviolette stråler fra HQL lampe eller Powersun UV)

Symptomerne på D3 mangel er bl.a. "pyramiding" (dannelsen af pukler i skjoldet), blødt skjold (jeg har oplevet dyr hvis skjold var bløde som gummi), samt manglende lyst (eller evne) til bevægelse. Bliver dyrene udsat for ufiltreret sollys eller UV i passende mængder er det ikke nødvendig med tilskud af vitaminer. Overdoserer man med D3 som er et fedtopløseligt vitamin kan man forårsage uoprettelig skader. Jeg har igennem flere år kun fodret med så naturligt foder som muligt, og mine skildpadder udviser ingen mangel på vitaminer. Dette betyder at man udelukkende ved udendørshold af dyrene kan undgå at skulle tilsætte tilskud af vitaminer. Hvis man derimod har dyrene indendørs i små terrarier anbefaler jeg helt sikkert et vist tilskud af vitaminer. Et anbefalelsesværdigt vitaminpræparat er "Vispumin" som faktisk er produceret til duer. Det er ret billigt, - koster kun en 60-70 DKK for 1 kg. Vælger man at købe "special" vitamin til skildpadder får man måske 50 gram for 60-100 DKK. Læser man så på deklarationen vil man opdage at der faktisk er flere gavnlige stoffer i "Vispumin" end i special vitaminpræparatet. Det må da vist kaldes produktoptimering! Ok, dyrehandleren skal vel også leve...

Calcium (kalk) er naturligvis meget vigtig for skildpadder i al almindelig, men fx for hunner som skal til at lægge æg er det nærmest nødvendig for videreførelsen af slægten. Personligt har jeg ikke opfattelsen af at man kan overdosere kalktilskud, så derfor giver jeg kalk ca. 3 gange om ugen. Jeg bruger ren calcium karbonat og sepiaskal (blæksprutteskelet, se venligst nedenfor)

Sepiaskal


Sepiaskal, - skelettet fra en blæksprutte. Ren kalk, og rigtigt godt til vores plejebørn.


vispumin
Vispumin (Kalk, Vitamin og  Mineraler)