Landskildpadden.dk -

FEJLERNÆRING / MISVÆKST HOS EUROPÆISKE LANDSKILDPADDER

Europæiske landskildpadder er ofte ofre for forkert ernæring, med voldsom misvækst til følge. Dette vil jeg gerne være med til at afhjælpe med denne hjemmeside. Mange mennesker henvender sig hver dag til mig, og ønsker sig brændende en eller flere landskildpadder. Nok omkring 20% bliver afvist helt fra starten, idet det er tydeligt at høre at de ikke har sat sig det mindste ind i landskildpaddens mest basale behov. Nogle få bliver sure, andre forstår mig godt men synes det er lettere at ringe til mig end at skulle læse nærværende hjemmeside igennem. Disse mennesker bliver venligt, men bestemt bedt om at læse lidt på lektien hvorefter vi så kan tale videre.

Det er ikke en nem, og ligetil sag at fodre disse dyr korrekt. Man skal sætte sig ind i de fodermæssige behov som landskildpadder har, samtidig med skal man som mennesker undertrykke trangen til at give skildpadden noget "hyggefoder". "Hyggefoder" kan være diverse kommercielt foder, - altså grøntsager og frugt fra grønthandleren. Det er rigtigt, - skildpadden elsker det, den kaster sig grådigt over denne slags foder. MEN, - det er ikke sundt for den. Så derfor! Giv kun skildpadden så naturligt foder som overhovedet muligt, - og i små mængder. Prøv dig frem, - hellere for lidt end for meget.

Mere om den naturlige måde at fodre på afsnittet: "Foder/Vitaminer/Mineraler" samt "Pre Alpin Testudo Foder koncept".

De efterfølgende billeder viser et skrækeksempel på en Græsk landskildpadde som er blevet "damp-opfodret". Dvs er blevet fodet med rigelige mængder af kommercielt grønt og frugt. Helt forkert fodring! Skildpadden her er fra år 2000, og dansk opdrættet. Dens vægt er ca 1 kg. Den korrekte og naturlige vægt ville have mellem 82-135 gram. Altså er skildpadden vokset ca 10 gange hurtigere end hvad er naturligt for den! Ejeren mente selv, at skildpadden var et fantastisk flot eksemplar af den Græske landskildpadde. Intet kunne være mere forkert. Det er helt groteskt!

Man ser tydeligt de abnorme pukler henover rygskjoldet. En normal vækst ville have givet en helt glat skjoldoverflade. Samtidig udviser skildpadden et ret fladt rygskjold, og slet ikke høj hvælvet som er naturligt for arten. Udover puklerne har skildpadden også matte og døde farver på skjoldoverfladen. Et skjold som har fået de nødvendige vitaminer og mineraler tilført på den naturlige måde, fremviser et helt anderledes "levende" skjold.

Man kan tydeligt se den faldende rygskjoldslinie, hvilket også er et tydeligt tegn på alvorlig fejlernæring. Skildpadden slæber sig afsted, hvor den under normale omstændigheder skal gå med bugskjoldet højt hævet over jorden. Knoglerne i denne skildpadde har alvorlige mangler, - de er blevet gummiagtige af manglende mineral tilskud, og kan derfor ikke bære skildpadden.


Sidst, men bestemt ikke mindst er der kæberne på skildpadden. De er specielt vigtige for at dyret kan indtage, og sønderdele naturlige plantedele. Dette individ har ingen chance for at kunne æde normalt. Abnormiten er kommet ved at dyret er blevet fodret med hunde- & kattemad, som er meget rigt på proteiner. Kun ved naturlig, proteinfattigt, fiber- og ballaststofrigt foder får man den korrekte vækst på landskildpadden.

Jeg fraråder alle fremtidige skildpaddeejere at erhverve sig eksemplarer som har disse mangelsygdomme. Hvis man anskaffer at individ som ovenstående anskaffer man sig per automatik problemer for skaderne er desværre uoprettelige.