Landskildpadden.dk -
ÆGLÆGNING/KLÆKNINGER
 
Er skildpadden drægtig?

Nogle foretrækker at få sin skildpadde røntgenundersøgt for at fastslå om den er med æg. Det har jeg aldrig helt forstået for er hun med æg, er hun med æg. Og hvis ikke, - ja så er hun ikke. Så hos mig går naturen sin gang, og når tiden kommer opdager jeg om hun er med æg. For så lægger hun dem... Hvis hunnen derimod skulle få læggenød pga at hun ikke kan finde et egnet sted at lægge sine æg vil jeg gerne anbefale at få skildpadden røngtenundersøgt, men ikke før. Røngtenstråledosisen skal være meget lav for skjoldet er let at fotografere igennem. For en voksen hun af græsk landskildpadde skal dosis skal ikke overstige 50kV/25mAs ved en meters afstand.               

Æglægning

CIMG2520
Fra ca 3je uge i April til begyndelsen af Juni har de 2-7 æg udviklet sig i hunnen. Normalt har jeg konstateret at udviklingen af æggene tager mellem 4-6 uger.Når hunnen kan mærke at det er tiden at lægge sine æg går hun ivrigt på jagt efter en passende plads hvor hun kan grave sin rede. Hendes sans for temperaturforskelle har her stor indflydelse. Hun foretager indtil flere prøvegravninger med bagbenene, tester på denne måde jordens fugtighed, temperatur samt øvrige beskaffenhed. Finder hun ikke et egnet sted at lægge sine æg vil hun enten bare dumpe æggene, eller hun vil få læggenød. Læggenød er desværre for det meste dødeligt. Man kan dog forhindre at det går så galt idet man kan give et hormon som virker kontrakterende på æggelederen. Hormonet hedder Oxytocin, og gives pr injektion hos en dyrlæge. Efter at der er givet Oxytocin går der normalt ikke mere end 5-10 minutter så ligger æggene der. Hvis ikke det er tilfældet må æggene som sidste udvej fjernes operativt. I mange tilfælde kan man faktisk bestemme for skildpadden hvor den skal lægge sine æg. Lav en høj af jord eller grus og spaghnum, pres den godt sammen, fugt den og hæng en varmelampe over den. På denne måde vil hunnens interesse blive vækket, og sandsynligvis vil hun begynde at grave der.Som regel passer alle forudsætninger dog, og hun begynder at grave sine fordybning hvorefter hun under store anstrengelser lægger sine æg, og dækker reden sirligt til igen. Hvis man har en hun som skal lægge æg er det en dødssynd at forstyrre hende førend alt arbejdet er gjort af hende. Man må ikke af bar utålmodighed fjerne skildpadden for at få æggene hurtigere. Man må styre sin utålmodighed. Det er VIGTIGT! Efter at hunnen har afsluttet sit fine entreprenørarbejde plejer jeg at grave æggene op, for derefter at lægge dem i en af mine Jaeger & Phrommer rugemaskiner. Æggene skal være elipseformede eller runde, og omgivet af en hvid hård skal. Ikke ulig et hønseæg, bare noget mindre og ikke spidst i den ene ende. Når jeg afdækker æggene går jeg meget forsigtig til værks. Man føler sig næsten som en arkæolog. Når æggene er afdækket markeres det med et kryds fra en almindelig blyant + evt datoen for hvornår ægget er lagt. Krydset skal sættes på det højeste sted på ægget som det ligger i reden. I modsætning til fugleæg må skildpaddeæg nemlig ikke vendes, men ligge stationært hele inkubationstiden. Hvis ægget triller i en anden position end den som det blev lagt i vil cellen i ægget ganske enkelt gå til.

Er Æggene Befrugtet?

CIMG1022Hvis det er første gang at man får æg af sine skildpadder, er det klart man næsten ikke kan vente til at vished for om de er befrugtede eller ikke. Men på den anden side: Det bliver man bare nødt til, - igen skal man kontrollere sin utålmodighed. Man kan ikke bare ved at se på æggene fastslå om de er befrugtede. Efter ca 3-4 dage i rugemaskinen kan man, hvis ægget er befrugtet, se en lille mørk diffus plet danne sig på indersiden af skallen ovenpå ægget hvis man lyser igennem det. Man skal lade ægget ligge på sin plads, og lyse med en såkaldt pencillampe igennem det. Den diffuse plet (nærmest en skygge) er cellen som deler sig. Denne celle er begyndelsen til skildpadden. Efter ca 30-35 dage kan man prøve igen at gennemlyse ægget. Hvis der nu er et tydeligt rødt skær i ægget er det under udvikling til en lille skildpadde. Det røde skær er blodkarene som er ved at blive dannet. Hvis derimod der er et plumret udseende i ægget er det ubefrugtet, og kan kasseres.

Udklækning

CIMG0303
Det er slemt, men når klækningstiden nærmer sig skal man igen styre sig for ikke at prikke hul på ægget. For det kan da slet ikke passe at der kan være en lille skildpadde derinde!! Men jo, - det er der. Ungen er fuldstændig formet som ægget, og retter sig først ud efter et par dage eller tre, når den har forladt det.I ægget sker der mange ting sidst i inkubationstiden. Bl.a. vokser der en såkaldt "ægtand" frem på ungens overkæbe, nærmest lige under næseborene. I denne sidste tid inden klækning er det også at de svageste bliver skilt fra. Her som i mange andre af livets realiteter bliver Darwin's teori om "survival of the fittest" (den stærkeste overlever) omformet til barsk virkelighed for de små skildpaddeunger. Nogle gange når de endda så vidt at de når at få hul på æggeskallen, hvorefter de dør af udmattelse. 

DSC00229
4 årig unge  

Barskt, men jeg forsøger aldrig at redde dem ud hvis jeg kan se at de har problemer. Hvis de ikke kan klare den selv, må de desværre dø.Hvis ungen er kommet så langt, at den ligger og samler kræfter til den sidste kraftanstrengelse til at forlade ægget er det meget vigtigt at give den den mængde hvile som skal til. Til sidst ligger den nemlig bare og absorberer sin blommesæk, som i princippet er dens medbragte madpakke. Herfra får den de fornødne kræfter der skal til for at fuldføre missionen: At slippe ud af ægget, og begynde et rigtigt landskildpaddeliv.Nu er skildpaddeungen fri, og hvis alt er gået rigtig til er der ikke andet end en revne tilbage der hvor blommesækken har siddet. Skulle der alligevel være noget tilbage lader jeg gerne ungen være i den fugtige rugemaskine til blommesækken er helt absorberet. Jeg tager simpelthen en lille skål (fx Tupperware eller lign), dækker bunden til med fugtigt toilet papir eller køkkenrulle. Det må ikke være plaskvådt, bare helt fugtigt. På denne måde vil der gå højst 24 timer, så er blommesækken forsvundet.Fra at ungen har prikket hul i æggeskallen, til den er ude og fri kan der gå fra 12-72 timer. Det er en langsom, opslidende proces for sådan en lille skildpaddeunge. Afslutningsvis vil jeg nævne at inkubationstiden for æg fra den græske landskildpadde er mellem 52-70 dage.Det færdige resultat er skønne unger af den græske landskildpadde. Testudo hermanni boettgeri.
Desværre spiller naturens luner også ind engang i mellem. Ungen blev aflivet efter fotoet var taget.